marți, 29 martie 2011

Cine ară sufletele?




Mi-e foame de un răsărit în mare. Ţintesc destul de bine de la etajul zece, dar nu am destulă muniţie pentru toate legăturile bolnăvicioase. Mă grăbesc totuşi să înec paraşuta uneia dintre acele femei ce zace în mine, dar nu ştiu să o aleg.

Una din ele este femeia banală, office şi limitată de încrâncenările zilnice. Vine la program, bea cafeaua cu lapte şi mult zahăr, întocmeşte acte şi îşi poartă ţinuta cu statură. Pleacă la ora fixă spre cealaltă femeie, care odată dezbrăcată de hainele primeia, se aruncă în hainele celei de-a doua. O femeie cu machiaj de seara, cu tocuri înalte, ce târâie stativul de partituri pentru a trezi la viaţă alte suflete. Îşi termină împlinită numărul şi pleacă spre a treia femeie care, prinsă între amorurile zilnice, zboară prin neîmpliniri. Cutreieră prin mulţimile supuse de cerul plin de îngeri fără numere de concurs pe spate.

A patra femeie se opreşte în faţa şifonierului, alege cu grijă costumul pentru întâlnirea politică şi pleacă la dezbatere. E o lume a bărbaţilor din care scăparea nu se cerne cu sita. Aici ea nu are sentimente.

A cincea femeie străbate cuvinte pentru vise. Aleargă satisfăcută prin stările date de astenii şi nimereşte schizofreniile oamenilor cu suflete peticite. Compune, scrie poveşti în parcuri neînverzite, în speranţa unei zile în care, în vitrina librăriei, i se va vedea cartea despre suflete.

A şasea femeie e amatoare de scene şi scenarii din care îşi trage replica până la epuizare. Merge în mâini pentru un culoar plin de regizori, dar nu trăieşte mereu senzaţiile împlinirii pentru că pantalonii acoperă culisele și cortineta cade mult prea repede peste avanscenă.

Care număr să păstrez din toate acestea?

E dimineaţă în altă viaţă şi o iau de la capăt.

14 comentarii:

  1. ai conturat extraordinar de frumos comportamentul, sufletul, femeia in sine, in diferite ipostaze..
    minunat..
    eu cu siguranta ma regasesc in cea de-a cincea . . .

    RăspundețiȘtergere
  2. e frumos de tot,dar e o descriere mult prea monotona si sumara.unde e femeia mama sau femeia sotie,care se trezeste dimineata si ii calca camasa?:)
    n-as pute alege pentru ca fiecare din noi are in ea putin din fiecare.sa spunem ca in mine locuieste ceva din a cincea femeie a ta,si o farama din a6a. si cel mai probabil,fara sa realizez,si ceva din celelalte. desi,nu stiu de ce,1-4 mi se par mediocre.

    RăspundețiȘtergere
  3. p.s. imi place titlul la nebunie.
    da,in fiecare din noi locuiesc toate aceste sase dar si mult mai mult decat atat:)

    RăspundețiȘtergere
  4. 29 decembrie,

    Ma bucur ca strabati cuvinte pentru vise. O faci minunat. Ma inclin!

    RăspundețiȘtergere
  5. Jimmy,

    Femeia mama si femeia sotie sunt necunoscute pentru mine in acest moment. Toate celalalte sunt eu. Poate sunt mediocra, dar e frumoasa nebunia mediocritatii mele. Nu vreu sa fiu decat eu. Deocamdata asta sunt :)

    RăspundețiȘtergere
  6. O mica pauza , ascunde-te si fii tu insuti .
    Pentru tine.

    RăspundețiȘtergere
  7. Schtiel,

    Dar eu sunt. Nu am unde sa ma ascund. Sunt eu insami.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cred ca a treia. O zi frumoasa A.J.

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu cred ca esti mica si fragila , intr-o pijama prea larga , la o cafea cu privirea in zare , rasarit de soare undeva in departare ... si multa liniste ...

    RăspundețiȘtergere
  10. Domnule Manoliu,

    A treia sa o omor?

    RăspundețiȘtergere
  11. Schtiel, drag,

    si in ce ar trebui sa ma imbrac?

    RăspundețiȘtergere
  12. Problema este ca nu am prins sensul problemei.
    A-ti spus:"Care sa o opresc?"-Sa o omorati?
    Nu m-am gandit. Daca este sa fac o asemanare zic:
    -Femeia 1: dvs.(numai dvs. stiti ca beti cafea
    cu mult zahar; birou, cu sau fara porumbei.
    Am zis atunci a3-a gandindu-ma la alt ceva
    Mai dati-mi amanunte. Nu pricep sensul "opresc"

    RăspundețiȘtergere
  13. Domnule Manoliu,

    Erau cateva intrebari in text. stiu la ce v-ati referit dumneavostra, dar eu v-am adresat alta intrebare. De ce? Pentru ca de multe ori tragem concluzii fara a simti nici macar intrbarea.

    Cu drag

    RăspundețiȘtergere