sâmbătă, 6 august 2011

Zece întrebări pe scaunul destinului, cu Ozana BARABANCEA

Amuleta Japoneză : Acest interviu se găseşte sub titlul Zece întrebări pentru destin”. Regăsindu-ne mereu în faţa unor întâmplari care par a fi uneori divine, vă întreb evident, dacă credeţi în destin?

Ozana BARABANCEA: Evident că ce ţi-e scris în frunte ţi-e pus. Cred că de fiecare dată coincidenţele sunt semne divine, cred că nu poţi scăpa de destin, chit vrei fugi de el precum OEDIPE.

Amuleta Japoneză : Cât de fragil este scaunul unui destin de artist?

Ozana BARABANCEA: Depinde mult de pregătirea ta, de încrederea în tine şi de determinarea ta. Să distingi bine compromisul de dăruire şi determinare, să ştii ce prieteni să îţi faci, să ştii că mereu e bine să te reinventezi, să eviţi rutină, să ştii să îţi menţii tonusul fizic şi mental şi chiar artistic.

Amuleta Japoneză : Pemtru a reuşi în acestă meserie avem nevoie de curaj? Cu ce luptă un muzician pentru a îmbrăca haina unui nume?

Ozana BARABANCEA: E bine şi foarte rumos să porneşti de la studiul şi de la bucuria pe care o simţi când faci muzică. Numele se va distinge cu timpul, dar dacă porneşti de la nume....şi nu îi justifici strălucirea, păţeşti ca aia care s-au născut vedete şi mor la 80 de ani......tinere speranţe!

Curaj? e prea mult spus. Există o bucurie interioară care te împinge să te exprimi artistic. Este o pornire interioară pe care ţi -o respecţi şi asta putem numi curaj. Am primit multe şuturi în fund de la profesori celebri, cărora nu le dau numele, şi care nu vedeau în mine vreun potenţial. Am avut curajul să îi ignor şi să iau de la ei doar ce am simţit că îmi este util. Asta e marea dramă a elevilor cu mare potenţial. Dau de profesori bolnavi de ei înşişi care îi umilesc şi le taie aripile. E şi asta o etapă….să ai curaj să faci fatza umilinţelor unui profesor. Ar fi minunat ca profesorii să îşi încurajeze elevii, să îi promoveze şi să îi susţină.

Amuleta Japoneză : Este sufletul o marcă înregistrată în artă?

Ozana BARABANCEA: Sufletul pe tavă e doar jertfa artistului. E monedă.

Amuleta Japoneză : Aţi vorbit la un moment dat despre prostituţia în artă. Cum am putea să o curăţăm de acestă infecţie?

Ozana BARABANCEA: Mă doare sufletul. Vinovată de prostituţia asta este mass media. De aceea mi-am aruncat cele două televizoare şi mulţumesc lui Dumnezeu că mai pun mână pe o carte, că mai văd un film cu copiii, că îmi aleg eu însămi ce să îmi eranjeze sau nu, propria linişte interioară. Cultura a fost înlocuită cu divertismentul facil, cu femei dezvelite, cu scandaluri fără conţinut, cu intrigi, cu orice, ratting iasă!

Amuleta Japoneză : Sunteţi o mamă fericita alaturi de Gloria si Andrew. Aţi stat în faţa destinului de multe ori. Contează ce cred oamenii despre dumneavostră?

Ozana BARABANCEA: Mi se rupe de ce cred oamenii despre mine. Dar din câte am văzut, oamenii întâlniţi prima oară, sunt fascinaţi, fericiţi, bucuroşi că văd. Şi, evident, ştiu că e greu să îi mulţumesc pe toţi. De aceea mi-am propus să mă mulţumesc în primul rând pe mine însămi. Şi familia mea să fie relaxată şi cu zâmbetul pe buze.

Amuleta Japoneză : Cum arată pentru Ozana BARABANCEA, rochia de mireasă a vieţii?

Ozana BARABANCEA: Ei, nu ştiu....cine ştie….poate voi mai fi mireasă...habar nu am. Oricum sunt fericită. Am doi copii şi un bărbat cu suflet curat lângă mine, cu care nu mă etalez şi nu îl prezint ca pe un trofeu. Suntem noi patru cei care contăm.

Amuleta Japoneză : Pe data de 20 august este ziua dumneavostră. La mulţi ani, vă spunem de acum. Dintr-un sac plin de dorinţe, care ar fi dorinţa anului acesta?

Ozana BARABANCEA: Mulţumesc de urare şi îţi doresc şi ţie tot binele din lume, şi tu eşti leoaică. Eu îmi doresc să fiu sănătoasă şi să mă bucur de viaţa asta minunată alături de cei trei oameni care mă fac fericită: copiii şi bărbatul de lângă noi.

Amuleta Japoneză : Cum v-aţi caracteriza viaţa, daca ar trebui să o descrieţi dupa pantofi? Cum arată ea încalţată, raportat la fericire si la gradele din inima dumneavostră?

Ozana BARABANCEA: Viaţa mea e o pereche de pantofi sigură, deşi cu tocuri, eleganţă şi bine încleiată, pentru orice sezon adaptată, frumoasă şi sigur din piele...

Amuleta Japoneză: Şi ca ultimă întrebare. Acum, că destinul v-a răspuns de multe ori şi în multe moduri, ce întrebare i-aţi adresa d-voastra lui?

Ozana BARABANCEA: I-aş mulţumi şi i-aş spune că, de ar fi cazul să o iau de la capăt, un singur lucru aş schimbă....i-aş da mai multe zile de trăit mamei mele pe care am pierdut-o când aveam nici 14 ani, ca să mă pot bucura de ea. Şi l-aş rugă să mă ţină pe mine sănătoasă lângă copiii mei minunaţi, care au atâta nevoie de mine!!!!!!!!!!


3 comentarii:

 1. Ozana este un om generos, plin e viata si un profesor care stie sa dea aripi elevilor sai. Manu-ka

  RăspundețiȘtergere
 2. Manu-ka

  Adevarat. Desi nu am avut sansa sa o cunosc ca si profesor, avand doar sansa sa o intalnesc ca om si prieten, nimic nu e pierdut :)
  Sunt convinsa ca orice ar alege sa faca in acesta viata, s-ar descurca de minune.

  Te imbratisez cu mare drag

  RăspundețiȘtergere
 3. Distinsa doamna, un profesor deosebit, mama devotata, femeie in adevaratul sens al cuvantului, un exemplu pentru noi toate!! felicitari Ozana!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  RăspundețiȘtergere