joi, 11 martie 2010

Cea mai frumoasa explicatie despre cum sa traiesti pentru celalalt.

„O dragoste deplină, care s-a născut în adâncul unei persoane, nu poate probabil să moară. Rămâne pentru totdeauna grefată în sufletul senzitiv.

Circumstanţele - bunăoară depărtarea - îi vor putea impiedica nutrirea necesară, şi atunci iubirea aceasta va pierde din volum, se va preface într-un firişor sentimental, scurta vână de emoţie ce va continua să izvorască în subsolul conştiinţei. Nu va muri însă calitatea ei sentimentală dăinuie intactă. În acea profunzime radicală, persoana care a iubit continuă să se simtă absolut ataşată de fiinţa iubită. Hazardul o va putea duce de colo, acolo în spaţiul fizic şi în cel social. Nu contează, ea va continua să fie alături de cel pe care îl iubeşte.

Acesta este simptomul suprem al adevaratei iubiri: A fi alaturi de obiectul iubit, într-un contact şi o proximitate mai profundă decat cele spaţiale. Este o conviţtuire de tip vital cu celalalt….Femeia care îl iubeşte pe tâlhar, indiferent unde s-ar afla trupeşte, e cu simţirea in inchisoare”


Putem comenta sau studia iubirea? Cu ce seamană ?



Multumesc celui care a lăsat o urma în mine!

José Ortega y Gasset - Studii despre iubire

9 comentarii:

  1. Frumos citat. Ce intrebare e asta pe care o adresezi tu aici? Bineinteles ca putem studia iubirea, cu atat mai mult sa o comentam. Nu cred ca asta e problema, cat mai degraba ce simti cand e vorba de amor. Cat dureaza iubirea? Cand apare ea? Cand stii ca e vorba de iubire si nu de pasiune chimica sexuala? Exista iubire si cand vii de la serviciu, incalzesti ciorba, carpesti sosete, etc.? Si multe , multe alte intrebari despre iubire.

    Personal ma gandesc la iubire ca la un cadou. Daca esti zgarcit, o sa cumperi un cadou slut si nu bucuri pe nimeni. Daca esti darnic, atunci cadoul tau va fi frumos si il va bucura pe celalalt (indiferent daca merita sau nu). Cu alte cuvinte, fii generos la impartit sentimente de amor. Doar sunt atatea suflete chinuite pe lumea asta de lipsa de iubire incat au ajuns sa se comporte ca niste animale.

    RăspundețiȘtergere
  2. Citatul la care am facut referire nu descria iubirea pentru un ciorap, o cana de ceai sau altele. Aici, este vorba de iubirea pentru celalalt. Va intrebam pe voi.

    Imi place ce ai scris in a doua parte a textului tau. Iubirea ca un cadou. Frumos!

    RăspundețiȘtergere
  3. Iubirea e cel mai de pret dar pe care ni l-a dat D-zeu noua pamantenilor,nu stiu daca l-am putea asemana cu ceva,stiu doar un lucru ca fara iubire ar fi foarte trist pe pamant.

    RăspundețiȘtergere
  4. BUNA DRAGA MEA, NU AMA VUT NET SI DE ACEEA NU AM PUTUT SA ITI MULTUMESC PTR GRIJA TA FATZA DE MINE SI PTR URARILE FRUMOASE DE 8 MARTIE. tot binele din lume sa se reverse asupra noastra, si asupra viitorului nostru.SA FIM OPTIMISTE SI SA NE BUCURAM DE VIATZA, SA NU ASTEPTAM SA SE BUCURE EA D E NOI..TE IMBRATISEZ CU DRAG

    RăspundețiȘtergere
  5. Amuleta draga,multumesc! nu-i chiar asa....:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Minunea mea, Ozana! Cu cata dragoste va imbratisez. Sper ca marti sa fiu acolo pentru ca mi-e dor ... Imi pare rau ca nu am ajuns la Gyuri`s Pub. Este unul din localurile pe care le frecventam des si cu mare placere. Acolo sunt acasa.
    Cate cuvinte frumosae si adevarate graiti...asa este. Sa ne bucuram de viata.
    Ne vedem marti!

    Tasha este chiar asa. Ma bucur sa te imbratisez si sa te am aici!
    Emisiunea invitatie la botez trebuie vazuta. Merita. Cand treci prin Bucuresti, suna-ma. Te voi invita la un concert sustinut de doamna Ozana Barabancea. Sa vezi acolo trairi.

    Va iubesc femei frumoase!

    RăspundețiȘtergere
  7. Oare de ce nu mai scrie Amuleta Japoneza? Mai sunt unii care asteapta sa citeasca tot ce postezi tu aici.

    RăspundețiȘtergere
  8. Amuleta trebuie sa simta ce scrie. Promit ca voi reveni cu ceva nou. Iti multumesc pentru ca ma citesti si pentru ca ai rabdare.

    RăspundețiȘtergere